Forum Gdańskiej Federacji Żeglarskiej Strona Główna Forum Gdańskiej Federacji Żeglarskiej

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Andrzej Sz.
2010-03-11, 14:35
REGATY 2010
Autor Wiadomość
waliant 

Wysłany: 2010-07-22, 10:35   

Nooo, a chociaż wyniki powrotu z Bałtijska by się zobaczyło! Jestem ciekaw, jak nam wydało żyłowanie na spinakerze tyle czasu. To męczące dość, dla sternika...

Andrzej Sz. 
Administrator

Wysłany: 2010-07-22, 12:19   

Rozumiem Wasze zniecierpliwienie. Uwagi o tyle zasadne, co mało konstruktywne, a przydałaby się wypowiedź (-i) uczestnika (-ów) o odbytych regatach. Z wynikami jest tak:
1. Puchar Mariny Gdańsk - wyniki ogłoszone
2. Nord Cup - sprawozdanie organizatora regat dotarło w dniu 21.07
3. Eljacht Cup - wyniki policzone przez organizatora czekają na weryfikację sędziowską jako, że po bałtijskich perypetiach należy wszystko dokładnie sprawdzić zanim zostanie ogłoszone. Jutro 23.07. wszystko powinno zostać ogłoszone.
Pomimo, że właśnie wpadam w cykl przygotowywania regat o Puchar Prezydenta Miasta Gdańska, jestem optymistycznie ustosunkowany do własnej wydolności.

Pozdrawiam,

Andrzej Sz. 
Administrator

Wysłany: 2010-07-22, 16:06   wyniki Nord Cup 2010

Na temat samych regat mogę powiedzieć wyłącznie, że były ambitne, ale realizacja jakby taka bardziej miejska, niż ta, którą znaliśmy w Michałowym wykonaniu. Wolałem poprzednią.
Nad opiniowaniem regat zapewne zaciążą nieodpowiedzialne wybryki p.Szczechuli na s/y Hadar, którego zapamiętałość w utrzymywaniu od lat niskiego poziomu wiedzy i umiejętności regatowych budziłaby podziw, gdyby nie napełniała przerażeniem. Załączam wyniki.

wyniki Nord Cup.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 23 raz(y) 160,48 KB

waliant 

Wysłany: 2010-07-22, 21:04   

Z tego co słyszałem to zbyt krótka linia startowa oraz pominięcie na mecie czwartego wyścigu jachtu Orion, który na pewno nie jest ani mały ani niecharakterystyczny. Wpisany czas mety też nie bardzo pasuje do rzeczywistości. Słyszałem też, powtarzam, że nie wiem na pewno, że jachty na mecie nie były odgwizdywane. Orion został nazwany OPEC i takie tam różne kwiatki. Jednak od komisji sędziowskiej zależy bardzo dużo.
Stłuczek było w ogóle dużo, w Oriona wjechały aż dwa jachty. Więc nie tylko Hadar podpadł.

Pozdrawiam
Tomasz

Gość

Wysłany: 2010-07-22, 22:26   

Ale generalnie chyba wjazd Hadara był najbardziej spektatkularny , z taką prędkością , to się mogło tragicznie skończyć ... heh... Marynarka Wojenna

Andrzej Sz. 
Administrator

Wysłany: 2010-07-22, 22:44   wyniki ELJACHT CUP 2010

Niestety ciągle jeszcze sędziowie nie potwierdzili prawidłowości obliczonych przeze mnie wyników. Dlatego proszę traktować te załączone, jako nieoficjalne.
W sprawie sprawców aktów piractwa regatowego i indolencji sędziowskiej trzeba podjąć działania. Pisanie uszczypliwych uwag niczego niestety nie załatwi.

wyniki regat ElJacht.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 24 raz(y) 69,41 KB

waliant 

Wysłany: 2010-07-23, 02:23   

Obejrzałem sobie wyniki i mam pogłębione mieszane uczucia. Znaczy co do KWR. Przeliczyłem sobie wyniki wg ORC dla nas i Ptaka oraz Słoniego. Bo te jachty mają ORC. Wyszło mi to, co po prostu czułem. Czyli pierwszy wyścig przegraliśmy (i wg ToT i wg PLT/PLD). I to jest słuszne, bo i warunki się zmieniły w trakcie, i ścichło i za rewelacyjnie to tez nie popłynęliśmy tego etapu. Czyli tutaj jest zgodnie. Za to drugi wyścig... Dobry start, potem dobra jazda na żuzlu, potem świetna na spinakerze (tak, w pływaniu na spinie pod wiatr nikt nam nie dorówna - komentarz załoganta: bo dużo ćwiczymy...). Potem znowu niezły całkiem zużel i ostatnie 9 mil znowu na spinie. Kosztowało to dużo wysiłku, naprawdę. I ten etap wygraliśmy w ORC i z Ptakiem i ze Słonim - tak jak powinno być, bo to był naprawdę dobry nasz wyścig. To się czuje, że się coś spier... albo że idzie naprawdę dobrze. A wg KWR drugi wyścig przerżnęliśmy ze wszystkimi. Naprawdę można się zniechęcić.

Pozdrawiam
Tomasz

Andrzej Sz. 
Administrator

Wysłany: 2010-07-27, 21:53   

Też zauważyłem, że KWR nie dowartościowuje proporcji linii wodnej do szerokości. To występuje szczególnie wyraźnie przy długotrwałej żegludze kursami pełny bejdewind do półwiatru. Mówiąc krótko "pękaci" mają kłopot. Niestety zmian w tym sezonie nie będzie, a co przed następnym sezonem zdecydują "jajogłowi" nie wiem.

Życząc wielu długich halsówek, pozdrawiam

Andrzej Sz. 
Administrator

Wysłany: 2010-07-27, 22:06   Puchar Prezydenta M.Gdańska 2010

Uprzejmie donoszę, że PPMG 2010 wystartuje o czasie. Jako że organizator nie jest związany żadnymi dodatkowymi, poza sprawnością regatową, zobowiązaniami, regaty będą odmienne od poprzednich. Nastawiamy się na pełniejsze wykorzystanie akwatorium Zatoki Gdańskiej. Jak się to uda, zależeć będzie w dużej mierze od pogody. W każdym razie trzy wyścigi, jeden krótki "rozruchowy", następne dłuższe i z halsówkami, tak długimi, jak kierunek wiatru i dozorca Zatoki pozwoli. Przypominam, że sierpień tego roku to maraton regatowy, zatem punktów do Pucharu Zatoki Gdańskiej można nazbierać. Przypominając, że Puchar Zatoki Gdańskiej jest obecnie tylko dla posiadaczy świadectw pomiarowych KWR, zachęcam do przeczytania komunikatu w "Formuła KWR".

Pozdrawiam,

Andrzej Sz. 
Administrator

Wysłany: 2010-08-04, 11:55   Puchar Prezydenta Miasta Gdańska

Załączona Instrukcja Żeglugi sygnalizuje konieczność obecności na odprawie sterników w piątek o g.2030. W drodze demokratycznej dyskusji ustalimy przeprowadzenie niestandardowych procedur startowych oraz przebiegu trasy przewidzianych do rozegrania wyścigów. Zapraszam do licznego udziału.

Pozdrawiam,

instrukcja żeglugi PPMG.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 14 raz(y) 96,39 KB

Andrzej Sz. 
Administrator

Wysłany: 2010-08-27, 14:50   PZG 2010 minął półmetek

Do zakończenia PZG 2010 pozostały jeszcze trzy starty. Nadrabiając straty powstałe po utracie twardego dysku zamieszczam w załączniku wyniki ostatnich regat i mocno nieoficjalną klasyfikację PZG po rozegraniu 5 regat. "Mocno" spowodowane jest brakiem decyzji odnośnie regat o Puchar Dyrektora MOSiR Gdańsk, które będąc przystawką do MŻMP nie tylko były słabo obsadzone, ale dodatkowo nie uwzględniły potrzeby snu niektórych załóg, żeglujących wcześniej całą noc. To, że coś trzeba zmienić w PZG jest pewne. Zastanówmy się co i jak? Przyszły sezon już za niecały rok, a chcielibyśmy, aby było lepiej.

Pozdrawiam,

klasyfikacja PZG 2010.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 18 raz(y) 37,63 KB

wynik PDyr.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 13 raz(y) 246,13 KB

wyniki PPMG.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 11 raz(y) 262,77 KB

Odpowiedz do tematu